Brazilia, Singapore, Seychelles, Melbourne, Maldive, Vietnam, Johannesburg sunt pentru majoritatea dintre noi puncte indepartate pe harta lumii. Insa pentru Moira Tomescu sunt doar cateva dintre destinatiile spre care calatoreste in mod constant.
Lucreaza pentru o companie aeriana din Orientul Mijlociu, iar prin ce teste a trebuit sa treaca pentru a ajunge stewardesa si ce i se pare cel mai impresionant in aceasta profesie, Moira ne-a povestit cu detalii.
De cat timp lucrezi ca stewardesa?
De cinci ani. Am lucrat in Romania aproape doi ani pentru o companie internationala si de peste trei ani sunt in Orientul Mijlociu.
A fost usor, a fost greu sa ajungi stewardesa? Ce fel de teste a trebuit sa treci?
In Romania trebuie sa treci printr-un proces mai complicat pentru obtinerea brevetului de zbor. Trebuie sa te inscrii la Scoala de aviatie si sa urmezi cursurile lor timp de doua luni, iar la sfarsit trebuie sa treci un examen medical amanuntit si sa iei examenele la toate materiile cu o nota minima. La compania aeriana pentru care lucrez eu acum in Orientul Mijlociu, trebuie doar sa te prezinti la interviu, care dureaza trei zile. In prima zi se va face o prezentare verbala si video a companiei si se poarta o discutie deschisa cu aplicantii. La sfarsit, oricine e doritor si indeplineste conditiile minime (aspect fizic placut, engleza, diploma de bac, minimum 20 de ani) isi poate depunde CV-ul. In seara aceleiasi zile, vor fi sunati candidatii selectati si invitati sa se prezinte la faza a doua a selectiei. Ziua urmatoare se da examen de engleza, se masoara inaltimea si au loc discutii de grup. In ultima zi se prezinta finalistii la interviul propriu-zis, care nu e eliminatoriu, toti finalistii fiind deja selectati. In decurs de o luna pana la trei, in functie de cerere, compania le va trimite finalistilor o lista de teste medicale si alte acte de care au nevoie, dupa care se ocupa de viza, bilete, pana la venirea noului angajat.
Care este principala calitate pe care trebuie sa o aiba o stewardesa?
Toleranta.
Pe ce tipuri de avioane zbori?
Airbus 319, Airbus 320, Airbus 321, Airbus 330, Boeing 787. Le-am mentionat in ordinea marimii. Exista un numar limitat de licente pe care il putem avea, aici fiind de 4. Am zburat si pe Boeing 777, cel mai mare si mai frumos si preferatul tuturor. Cel mai mic avion are in jur de 110 locuri, cel mai mare – 380. In fiecare zi avem alt echipaj, alta destinatie si alt avion. De obicei nu trec mai mult de doua luni fara sa zburam un anumit avion.
Parintii tai ce au spus, care au primele lor ganduri cand au aflat ca ti-ai ales aceasta profesie?
Am ajuns stewardesa in urma unui sir de intamplari norocoase. In adolescenta ma gandisem la aceasta meserie, dar in timp ramasese doar un vis. Mi se parea ceva indepartat de realitatea in care traiam, pana cand intr-o zi am trimis CV-ul la compania din orasul meu si am fost sunata. Parintii mei m-au sustinut intotdeauna in alegerile mele. Fiind singurul copil e foarte greu de cand sunt plecata, pentru ca le e dor de mine si ajung acasa doar de vreo trei ori pe an si de fiecare data pentru doar cateva zile. Dar mereu s-au bucurat ca am avut sansa sa ma plimb in lume si ca sunt independenta financiar. Cum ei nu au putut iesi din tara si calatori din cauza regimului comunist, traiesc acest vis prin mine si de cate ori stam la povesti, ne infruptam cu povesti incredibile de prin colturi de lume.
De unde sunt colegii tai?
Suntem peste 100 de nationalitati, predomina indienii, dupa care urmeaza filipinezele si sud-coreencele. Dintre europeni sau cei cu cultura occidentala, cei mai multi sunt romani. In general, vesticii care provin din tari dezvoltate nu se acomodeaza la cultura de aici.
Numeste cateva lucruri care iti plac cel mai mult in ceea ce faci:
Mi se pare impresionant ca azi sunt in Orientul Mijlociu, iau pranzul la terasa in maneca scurta, maine ma plimb prin lapovita la Munchen cu un vin fiert in mana, iar saptamana viitoare fac plaja la piscina hotelului din Kuala Lumpur. Alt avantaj al meseriei este ca in momentul in care ai terminat zborul, mergi acasa si te deconectezi total, nu iei cu tine probleme de la serviciu. Nu sunt o shopoholica, dar uneori ma simt atat de norocoasa sa pot cumpara anumite produse din anumite locuri: cosmetice sau cafea din Germania, ingrediente pentru sushi din Japonia sau electronice din SUA.
Trei locuri din lume in care ai ajuns si care ti s-au parut impresionante:
Seychelles: desi localnicii sunt destul de saraci, sunt si foarte calzi, primitori si mereu zambitori. Cultura lor promoveaza pacea si prietenia. Iar peisajele sunt de o frumusete fara egal, plaje pustii si vegetatie abundenta.
Vietnam: nu m-am asteptat ca o tara asiatica sa imi placa atat de mult incat sa imi planuiesc un viitor concediu acolo. Oamenii sunt prietenosi, foarte primitori cu turistii si vor sa iti arate cat mai multe locuri si lucruri frumoase. Multi turisti, baruri cu muzica rock&roll si preturi foarte bune.
Japonia: aceasta tara nu s-ar putea incadra in nicio clasificare. Este exceptionala! In afara faptului ca localnicii nu prea vorbesc engleza sau au un accent incomprehensibil, nu cred ca exista un loc mai fascinant. Soferii de autobuz au manusi albe, trenurile ajung la secunda, iar calatorii se aliniaza la usi in ordinea sosirii pe peron, lasand calea de iesire libera pentru cei care vor cobori. Mancarea este diversa, o explozie de arome si combinatii de care nu ma mai satur. Oamenii sunt de o politete exagerata, pe strada nu vezi niciun muc de tigara sau hartie. Iar zborul de Japonia e renumit ca fiind cel mai silentios si curat din cate exista! Un japonez nu va iesi din toaleta fara sa stearga ultimul strop de apa si sa se asigure ca a inchis capacul de la cosul de gunoi.
Un loc pe harta lumii in care ai gasit cea mai buna mancare:
Sunt o mancacioasa, deci nu pot mentiona unul singur, as fi incorecta fata de propriul apetit. Ador bucataria italieneasca, deci Roma, unde am o relatie speciala cu mancarea, exact ca Julia Roberts in Eat, Pray, Love. Argentina si Brazilia pentru gratarele incredibile, Africa de Sud pentru carne in general, Japonia pentru sushi, sashimi, soba, okonomiyaki, Germania pentru carnati si snitele.
Un loc in care ti-a placut cel mai mult sa mergi la shopping:
Majoritatea colegelor mele fac shopping in Asia, dar eu neavand spirit de negociator si fiind mai mult interesata de aspectul turistic al locurilor, imi desfasor sedintele de shopping in Qatar. E mai scump, dar am mai mult timp sa caut, sa aleg, sa compar, deci prefer sa merg la shopping aici, in zilele libere.
Ai avut si vedete la bord?
In tara, i-am avut la bord pe cei de la Phoenix. De cand sunt in strainatate, pe Printesa Iordanului si uneori membri ai familiilor regale.
Ti-a fost sau iti e vreodata frica in avion?
In primii ani de zbor, niciodata. In ultimul an insa am inceput sa am emotii la turbulente sau aterizari cu vant puternic sau probleme tehnice. Varsta, bat-o vina!
Descrie o zi obisnuita din viata ta, o zi in care nu esti acasa in Romania, cum se desfasoara ea?
Ma trezesc destul de tarziu si imi beau cafeaua pe indelete, ascultand muzica. In prima parte a zilei imi spal haine, strang putin in camera, pregatesc valiza si uniforma pentru zbor si imi sun prietenii apropiati sa vad cine e pe baza. Dupa-amiaza sau pe seara, iesim la terasa sa mancam, la un bar sa bem ceva, la un film, la o narghilea sau poate la o cina la unul dintre noi.
Cat castigi? Se castiga bine din aceasta meserie?
Intr-o luna cu multe zboruri, castig dublul fata de cat castigam in Romania. Traind intr-o tara foarte scumpa, nu consider ca e un salariu extraordinar, dar pe de alta parte, nu trebuie sa platesc chirie sau intretinere, ci doar internetul. De asemenea, nu platesc taxe si impozite la stat, deci ceea ce castig imi ajunge sa imi satisfac dorintele culinare sau sa merg la shopping in fiecare luna, sa imi permit un concediu unde vreau eu sau sa pun cate ceva deoparte. Deci cu siguranta se castiga mult mai bine decat situatia actuala din Romania.
Au ramas locuri in lumea asta in care nu ai ajuns si speri sa ajungi?
Sper sa ajung in toata America de Sud, Caraibe, SUA, Canada, Mauritius, unele locuri in Africa, Scandinavia, Coreea de Sud.
Care este cel mai frumos lucru pe care il pastrezi din calatoriile tale?
La inceput cumparam o gramada de maruntisuri neinsemnate, dupa care am inceput sa cumpar cate un obiect mai deosebit de prin locurile vizitate. O placa de lemn rotunda care se transforma intr-un cos de fructe din Filipine, un avion Concorde de lemn cumparat din Vietnam, un mate invelit in piele din Argentina, picturi pe panza colorata cu oameni de trib din Africa de Sud.
Foto: arhiva personala