I.MODA si MODELING

1. Ce insemna modeling?

Modelingul este activitatea manechinelor/manechinilor de prezentare si promovare a articolelor vestimentare sau a altor produse afiliate, precum si folosirea imaginii acestora in scopuri artistice (fotografii de arta, fotografii de moda, modele pentru diverse forme de arta – sculpturi, picturi) sau in campanii publicitare si promotionale (campanii TV, print, showroom-uri).

2. Termeni de Specialitate

Date personale ale manechinului:

– De baza: Numele si prenumele manechinului, Dimensiuni (inaltime, bust-talie-sold), Varsta;

– Alte informatii: Greutate, Numar incaltaminte, Marime imbracaminte (ex 34 sau S), Culoare ochi, culoare par, culoarea si lungime par actual s.a.

Head Sheet: material de promovare persoanala reprezentand un poster cu fotografii portret ale manechinului;

Compositul:

Daca reprezinta o agentie eligibila (dar fara titulatura de brand), pentru a putea participa la selectiile pre-eveniment realizate de designeri, manechinul trebuie sa prezinte la castinguri un composit A5 realizat de agentia promotoare conform standardelor. Compositul are pe fata o fotografie portret iar pe verso fotografii reprezentative grupate si datele manechinului (agentia, numele, varsta, inaltime, dimensiuni, greutate).

Book-ul fotografic:

Book-ul este un catalog cu fotografii care prezinta manechinul in ipostaze si unghiuri avantajoase.

In general book-ul este necesar tinerilor ce se prezinta la agentiile sau la designerii care isi selecteaza viitoare manechine.

Portofoliul profesional

Portofoliul reprezinta un sumar al activitatii profesionale ce prezinta notorietatea manechinului. Principalul scop al portofoliului este de a reprezenta argumentele profesionalismului acumulate de un manechin si sta la baza promovarii propriilor servicii de specialitate in domeniul show-bizz-ului eligibil.

Portofoliul este alcatuit din materiale de promovare reprezentative si relevante pentru sublinierea calitatilor manechinului:

– prezentare electronica, colaj video;

– fotografii;

– arhiva de presa: articole din reviste, ziare si alte aparitii media;

– inregistrari tv relevante, interviuri;

– cataloage pentru care manechinul a pozat;

– lista designerilor importanti pentru care manechinul a prezentat sustinuta de fotografii;

– aprecieri/recomandari/premii;

– premii/diplome obtinute la competitii nationale si internationale.

Sampling: activitatea de promovare desfasurata de manechin, ce implica distribuirea de pliante, fly-ere, brosuri specifice produsului / firmei promovate. Aceasta activitate se poate desfasura in locatii de tipul: magazine, targuri, expozitii, evenimente, spatii deschise s.a.

Hostess: activitatea de promovare prin care modelele cu aspect placut, pregatite pentru a promova personalitatea evenimentului intampina invitatii la spectacole, petreceri, cocktail-uri, conferinte de presa, lansari de produse etc. Acestea (dupa caz) au datoria de a-i conduce pe invitati la locurile lor, de a le prezenta evenimentul, de a crea si intretine prin atitudine, limbaj si tinuta, o atmosfera placuta si relaxanta.

Promotia este o metoda de promovare a produselor in mod direct de catre modele prin oferirea de mostre, cataloage, testere sau in cel mai frecvent caz a produsului original, pentru a putea fi testata calitatea lui.

Fitting: activitatea de proba a tinutelor vestimentare inainte de desfasurarea unei prezentari de moda, sedinte foto, videoclip etc.

Saptamana Modei este un eveniment bianual al industriei modei, ce are o durata de aproximativ o saptamana calendaristica si se desfasoara cu cateva luni inainte de sezon (toamna-iarna/primavara-vara). Acest tip de eveniment are rolul de a prezenta noile tendinte in moda previzualizand specialistilor moda, designerilor si producatorilor vestimentari ce se proiecteaza pentru sezonul urmator.

Designerul este un artist vestimentar sau de accesorii a carui creativitate si originalitate se manifesta preponderent in cadrul marilor evenimente de moda.

Este bine de stiut ca peste tot in lume fabricantii de confectii (haine de serie sau atelierele de croitorie) organizeaza prezentari de modele de confectii (toamna-iarna, primavara-vara) cu tineri care le poarta in fata clientilor proprietari de magazine de confectii sau supermarketuri. Aceste activitati de prezentare modele de confectii nu se incadreaza in categoria evenimentelor de moda.

Haute-couture sunt acele creatii vestimentare de imbracaminte personalizata avantgardista de

calitate superioara. Denumirea provine din limba franceza si inseamna confectii de lux. Haute-couture defineste acele creatii vestimentare de inalta calitate facute la comanda pentru un beneficiar si se caracterizeaza prin tesaturi scumpe, lucrate manual ce implica multe tehnici complicate si timp indelungat de executie.

Brandurile de lux sunt asociate cu numele unor mari designeri, al anumitor marci foarte scumpe datorita calitatii materialelor, croielilor de exceptie ale produsului finit. Brandul de lux mai este cunoscut pentru produsele scumpe sau creatiile de inalta calitate.

II. ACTIVITATEA DE MANECHIN

1. Ce inseamna o agentie de manechine legala?

Conditiile de eligibilitate ale domeniului modelingului pe care trebuie sa le indeplineasca agentia sau organizatia ce promoveaza manechine:

Criterii de eligibilitate (extras din standardul ocupatiei de Manechin, cod COR:521001):

– inregistrare legala;

– acreditare sau autorizare in domeniu (“pentru a putea fi legali in calificarea manechinelor”);

– sediul si conditiile de lucru necesare (birouri si sali de pregatire dotate corespunzator, utilitati);

– personalul specializat (coregrafi, instructori, formatori, stilisti, tehnicieni, fotografi, designeri, psiholog, jurist, impresar, specialist relatii publice etc.);

– baza materiala (echipamentul tehnic audio, video, foto, computere), bazele de date necesare;

– concordanta activitatii desfasurate cu obiectul de activitate;

– credibilitatea partenerilor si colaboratorilor in domeniu;

– personal calificat sau specializat in disciplinele de baza ale modelingului;

– parteneri credibili, posibilitatea de a asigura securitatea persoanei si conditiile cerute de exigentele de confort, formare si promovare a manechinelor, specifice domeniului;

– baza de date, acte, documente, premii, filmari, fotografii, care sa-i ateste competentele, performantele si eligibilitatea recunoscuta la nivel national si international;

– prezentarea arhivei foto-video cu performantele manechinelor care au reprezentat agentia si participarile acestora la evenimente de prestigiu nationale si internationale din domeniul modelingului autentic.

In conditiile in care agentia sau organizatia nu se poate prezenta cu aceste argumente obligatorii, nu indeplineste criteriile de eligibilitate stipulate in Standardul National al Ocupatiei de Manechin si nu poate promova tineri in modelingul profesionist.

2.Ce inseamna sa fii manechin ?

Manechinul este o persoana cu pregatire complexa, care indeplineste conditiile de eligibilitate ale ocupatiei pentru a prezenta creatiile artistice ale stilistilor, make-up artistilor, colectiile si accesoriile vestimentare ale designerilor vestimentari sau caselor de moda.

Manechinul este calificat cand detine un certificat legal de absolvire eliberat de autoritatile nationale competente prin furnizorul autorizat al programului de formare profesionala in urma unui examen sustinut cu o comisie de evaluare C.N.F.P.A. (Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor). Detinand aceasta calificare legala, poate activa ca manechin si in afara podiumului, folosind celelalte unitati de competenta ale ocupatiei.

3.Ce conditii se cer pentru ocupatia de manechin?

  • persoana interesata sa devina manechin trebuie sa aiba un corp armonios, chip fotogenic si telegenic;
  • fara antecedente penale;
  • sa detina contract de formare/promovare cu o organizatie sau agentie, recunoscuta ca eligibila in domeniul modelingului.
  • perioada de pregatire si formare a unui manechin de succes dureaza minim 3 – 5 ani. In toata aceasta perioada o echipa de specialisti faciliteaza acumularea unui portofoliu de notorietate pentru viitorul manechin. Acest portofoliu se realizeaza fie prin castigarea unor concursuri de frumusete importante nationale si internationale, fie prin participarea la diverse evenimente sau festivaluri de moda etc.;
  • prezentarea de creatii haute-couture ale marilor designeri in evenimente eligibile reprezinta recunoasterea statutului de manechin de succes (top model) in cadrul agentiei sale in domeniul modelingului;
  • ca in orice ocupatie recunoscuta de Stat, manechinul calificat (cu certificat de absolvire legal eliberat de autoritatile nationale responsabile) se poate angaja si profesa (inclusiv la intreprinderi de Stat) folosind una sau mai multe din competentele profesionale dobandite conform standardului national al ocupatiei;
  • Pentru a fi manechin de podiumuri internationale, majoritatea designerilor celebri impun conditiile proportionalitatii corpului avand inaltimea minima de 1.75 m. Pentru a fi fotomodel sau manechin de televiziune inaltimea trebuie sa fie conform normelor din Standardul legal apartinand acestei Ocupatii (adica minim 1.68 m).

4. Cum se pierde calitatea de manechin?

– relatii cu persoane de factura indoielnica (anturaj compromitator);

– consumul de bauturi alcoolice in exces sau droguri;

– viata particulara dezordonata;

– prostitutie;

– comiterea de infractiuni sau fapte antisociale;

– participarea la evenimente organizate de agentii neeligibile;

– lipsa punctualitatii si a spiritului de echipa, indisciplina.

Daca manechinul adopta una din aceste atitudini neconforme cu statutul de promotor de imagine cerute de criteriile de eligibilitate ale modelingului, este exclus din domeniul modelingului eligibil.

5. Cum procedezi pentru a deveni sau a fi promovata ca manechin autentic?

Analizeaza-ti proportiile, telegenia si fotogenia si contacteaza agentia ce respecta prevederile legale din orasul / regiunea ta. Daca nu ai varsta de 18 ani cere consimtamantul parintilor.

III A.N.A.M.

Asociatia Nationala a Agentiilor de Modeling (A.N.A.M.)

ANAM este prima asociatie de specialitate ce are ca principiu de functionare promovarea agentiilor eligibile din Romania in conformitate cu prevederile legale ale ocupatiei de manechin si cerintele internationale ale domeniului modelingului.

Asociatia Nationala a Agentiilor de Modeling (A.N.A.M.) este o organizatie culturala de aparare a drepturilor omului, neguvernamentala, independenta, fondata in anul 1999 .

Scopul A.N.A.M. este dezvoltarea domeniului modelingului profesionist si legal in Romania prin sustinerea si promovarea agentiilor de manechine si evenimente eligibile, la nivel national si international.