O operație de implant mamar nu este precum o sesiune de shopping. Înainte de a lua decizia de a-ți modifica sânii prin chirurgie, încearcă să afli toate detaliile necesare. Cum ar fi faptul că există implanturi rotunde și implanturi anatomice. Care este diferența? Specialistul îți răspunde.

„Când o pacientă îşi doreşte un bust mai generos, vine şi se prezintă în fata medicului specialist cu speranţele şi aşteptările sale. În cele mai multe cazuri, implanturile se vor a fi «cât mai mari, dar totuşi să pară naturale» – ceea ce deseori e un antagonism. Pentru ca sânii să aibă un aspect natural, aceştia trebuie să fie în perfectă armonie cu întregul corp”, susţine medicul specialist în chirurgie estetică, dr. Călin Doboş.

Un pas decisiv în alegerea implantului – rotund sau anatomic – care să se potrivească cu formă sânilor este sfatul medicului specialist, care, după o examinare atentă, îți poate recomanda implanturile ideale. Bineînţeles, în funcţie de dorinţele tale.

„Pacientele trebuie să ştie că tipul, dar mai ales mărimea implantului pe care îl aleg sunt determinate de modul de viaţă, fizionomia corpului, cantitatea de ţesut mamar şi mărimea cupei pe care şi-o doresc. Cele mai reuşite implanturi sunt cele aplicate în limitele normale corporale, care au un aspect natural şi armonios”, mai spune dr. Călin Doboș.

Care este forma ideală pentru sâni?

Este important să ştii că nu există o „reţetă” a implantului perfect, această operaţie depinde foarte mult de fiecare persoană. Vorbind de suprafaţa învelişului, implanturile pot avea un aspect exterior fie neted, fie texturat, cele din urmă însă sunt mai indicate, deoarece previn mai bine contracţia capsulară.

Dacă înainte se foloseau implanturile cu ser fiziologic, care după umplere ofereau sânilor o senzaţie tare la atingere, artificială, în prezent umplutura cel mai des folosită este cea cu gel de silicon.

implanturi-mamare4.jpg

Implanturi rotunde vs. anatomice

Pentru toate implanturile există atât avantaje, cât şi dezavantaje, pe care pacientele trebuie să le cunoască în momentul deciziei. În timp ce implanturile anatomice au un aspect mai natural, o înălţime mai mare şi urcă mai sus spre decolteu, umplând toracele, cele rotunde au diametrul mai mic şi, contrar aparenţelor şi a ceea ce „se ştie”, nu umplu la fel de bine decolteul în cazul pacientelor care nu au fost înzestrate cu un decolteu generos.

Implanturile anatomice au la bază un gel mai coeziv, care accentuează fermitatea sânilor şi au un preţ mai ridicat faţă de cele rotunde.

Una dintre complicaţiile posibile e rotirea implanturilor. Dacă se rotesc în jurul axului, la cele rotunde, e adevărat, nu se observă, pe când la cele anatomice, da. Ambele tipuri de implanturi însă, dacă se „răstoarnă” cu baza spre piele şi vârful spre muşchi, lasă un aspect vizibil modificat, creând necesitatea unei alte intervenţii de „reaşezare”.

Operaţia de augmentare a sânilor constă în crearea unei incizii (sub sân sau la areolă, sau la axila) prin care se creează apoi un „buzunar” în care se va introduce implantul mamar. Timp de 50-60 de minute pacienta va fi sub anestezie generală. Cicatricile sunt plasate astfel încât să nu fie foarte vizibile, timpul şi atenţia fiind elementele care vor asigura vindecarea.

Ce să nu faci înainte de intervenţia de mărire a sânilor

„Cu două săptămâni înainte de operaţie este interzisă administrarea medicamentelor care conţin aspirină. În ziua care precede intervenţia, pacienta trebuie să se spele cu un săpun antibacterian şi să renunţe la aplicarea cremelor de corp. Cu 6-8 ore dinainte de operaţie nu se mănâncă, iar în ultimele 4 ore şi consumul de apă este oprit”, te sfătuiește doctorul estetician.

  • După intervenţie, poartă haine lejere şi comode care se încheie în faţă.
  • Recuperarea va decurge mai rapid dacă somnul se va face pe o suprafaţă puţin înclinată, astfel încât implanturile să stea într-o poziţie cât mai naturală.
  • Evită eforturile, ridicarea de lucruri mai mari, întinderile de braţe care ar forţa operaţia.
  • În mod normal, e posibil să te îmbraci singură după 6 ore de la operație și să conduci maşina după 3-5 zile.

Foto: Tumblr