Cura detox este, din punctul meu de vedere, un subiect de interes major pentru noi toti. Fie ca iti doresti sa incepi cu dreptul o cura de slabire, sa ai o musculatura perfect definita sau sa ai o viata sanatoasa, in care sa nu calci in cabinetele medicilor decat pentru controalele de rutina, ai nevoie sa treci printr-o cura de detoxifiere a organismului tau de 2 ori pe an.
In fiecare zi organismul absoarbe, ingera, respira si vine in contact cu toxine provenite din alimentatie, stres, boli, tratamente medicamentoase sau rezultatele inclusiv din functionarea metabolismului propriu. Daca toxinele nu sunt evacuate eficient prin piele, mucoase, urina si scaun, se produce o stagnare cu acumularea mai mult sau mai putin importanta a toxinelor in organism.
Corpul nostru este dotat cu un mecanism de detoxifiere extrem de performant format din rinichi, ficat si plamani care in mod normal este capabil sa mentina nivelul de toxine din organism la cote rezonabile. Dar in conditiile in care ai o alimentatie ce abunda in prajeli, junk food, alimente cu un continut de sare, zahar sau grasimi ridicat, ai un nivel de stres ridicat, nu bei suficiente lichide, nu practici suficient sport, sau dimpotriva esti sportiv de performanta si ai o alimentatie hiperproteica, cu siguranta la un moment dat mecanismele de detoxifiere ale corpului vor fi depasite, excesul de toxine se va acumula progresiv si pe termen lung vor aparea tulburari in functionarea tesutului muscular, cutanat, adipos si nervos.
Dietele detox intense precum cura cu struguri sau dieta oshawa, nu pot fi suportate de organismul fiecaruia din noi datorita restrictiilor majore la care acestea ne supun. Pentru aceia dintre noi care preferam mai degraba sa ne corectam stilul de viata, in loc sa ne supunem unei diete soc, exista 2 masuri pe care le putem aplica:
1. Refacerea echilibrului acido-bazic al alimentatiei – organismul nostru este facut sa functioneze la un PH neutru, in jurul valorii de 7,4 si pentru asta organismul este dotat cu mecanisme complexe care neutralizeaza acizii si restabilesc echilibrul acido-bazic. Principala rezerva alcalina a corpului este reprezentata de oase, calciul fiind mineralul consumat cu precadere in lupta impotriva agresiunii acide.
Simptomele perturbarii echilibrului acido-bazic sunt starea de oboseala, durerile musculare si articulare, scaderea imunitatii si in final imbatranirea prematura a tesuturilor. Astfel alimentele se impart in acide (continut ridicat de clor, sulf, fosfor) si bazice (continut ridicat de calciu, magneziu potasiu). Dieta pentru refacerea echilibrului acido-bazic presupune un aport de 70% alimente bazice si 30% alimente acide.
a. alimente acide – linte, fasole, migdale, orez, paste, paine alba, prajituri si alte produse de patiserie, carne de pui, somon afumat, oua, cascaval.
b. alimente bazice – produse lactate, rosii, salata, banane, cirese, caise, pepene, dovlecel, ardei, varza, broccoli, spanac, struguri
2. Eliminarea principalelor produse toxice si adoptarea unei alimentatii bazate pe alimente detox – produsele care introduc in corp cele mai mari cantitati de toxine sunt tigarile, alcoolul, zaharul si cafea. Daca nu puteti sa renuntati la aceste surse de toxine pentru o perioada, nu are rost sa va ganditi la alte mecanisme de detoxifiere. Cantitatile de toxine aduse in organism pe aceste cai sunt atat de mari, incat cantitatea de toxine eliminata prin corectarea alimentatiei va fi insignifianta.
Principalele alimente cu rol in detoxifierea organismului sunt varza, broccoli, urzicile, sfecla, telina, sparanghelul, extractul de alge – spirulina, marul, ananasul, capsunile si fructele de padure si ciresele.
Dupa ce ai aplicat aceste 2 reguli, urmatorul pas in detoxifierea organismului tau consta in respectarea urmatoarelor principii:
- Bea cel putin 2 litri de apa zilnic – e de prisos sa mai spun ca apa are un rol esential pentru toate procesele care au loc in organism, dar in ce priveste detoxifierea, aceasta nu are loc decat in prezenta unei cantitati suficiente de apa. In caz contrar corpul va avea tendinta de a retine lichidele in organism, si odata cu acestea si toxinele vor fi blocate in interiorul celulelor.
- Fa cat de des poti sauna – apa eliminata prin piele va fi insotita de cantitati importante de toxine.
- Introdu in alimentatia ta zilnica cat mai multe legume si oleaginoase – legumele, fiind alimente bazice, vor contribui la refacerea echilibrului acido-bazic al organismului, iar fructele oleaginoase precum nucile, alune si migdalele sunt bogate in proteine vegetale si fitonutrienti.
- Mananca peste de doua ori pe saptamana – cu siguranta nu sunt prima persoana de la care auzi acest sfat, cu totii am avut o bunica care pe un ton grijuliu ne sfatuia sa mancam peste cat de des putem. Motivul este continutul ridicat de acizi polinesaturati omega 3, acizi grasi esentiali, care nu pot fi sintetizati de organismul uman.
- Consuma alimente probiotice – sistemul imunitar isi indeplineste 50% din functiile sale in intestine, iar alimentele probiotice (iaurt, alimentele care contin drojdie) sunt cele mai recomandate cand vine vorba de conservarea florei bacteriene intestinale.
- Foloseste faina integrala pentru gatit, alege orezul brun si pastele grana duro – alimentele integrale au avantajul faptului ca sunt nerafinate, astfel aportul de nutrienti este cu mult mai ridicat decat in cazul alimentelor procesate, si au un continut ridicat de fibre, care amelioreaza digestia si ajuta la eliminarea reziduurilor rezultate in urma proceselor metabolice.
- Bea des fresh-uri de fructe si legume – fresh-urile au capacitati detoxifiante si regeneratoare importante, si asocierea diferitelor fructe si legume permite aportul de fitonutrienti diferiti. Fresh-urile sunt o modalitate foarte comfortabila de a accelera procesul de detoxifiere a organismului.
- Incearca sa mananci alimente cat mai naturale – alimentatia bio este un mod de a proteja organismul de un surplus de substante chimice, si de a aduce un plus de gust fiecarei mese. Asadar de fiecare data cand aveti ocazia sa mancati direct din gradina bunicii sau sa vizitati un targ, la care sa cumparati alimentele direct de la tarani, va sfatuiesc sa o faceti.
- Dormi suficient – o alta modalitate de intoxifica organismul este sa nu te odihnesti suficient. Somnul este perioada in care organismul isi recalibreaza sistemele si isi reface sursele de energie. In lipsa unui somn suficient de lung sau suficient de profund corpul tau va secreta un hormon de stres denumit cortizol. Acest hormon este capabil sa saboteze orice rezultate cand vine vorba de forma ta fizica.
- Bea un pahar de apa rece cu lamaie stoarsa, dimineata, pe stomacul gol – lamaia este bogata in vitamina C, un antioxidant si detoxifiant natural al organismului. Amestecul de apa rece si lamaie va fi hidrata in profunzime corpul si il va pregati pentru o noua zi. Iar metabolismul va fi marit cu 24% pentru a aduce apa la temperatura corpului.
- Foloseste multe plante aromatice – Cimbrul, rozmarinul, busuiocul si ghimbirul sunt detoxifianti performanti, iar ghimbirul are si proprietatea de a accelera metabolismul.
- Gateste la abur sau la cuptor, in locul prajelilor – uleiul ars este o sursa majora de toxine, iar prajirea elimina o mare parte din fitonutrientii alimentelor. In schimb gatitul la aburi sau la cuptor va pastra substanta activa din alimente.