Nu am aflat inca daca barbații și femeile simt sau gandesc diferit, dar cu siguranța poftesc la lucruri diferite. Mai toate femeile cu care am lucrat aveau o slabiciune pentru dulciuri, in timp ce barbații aveau o dificultate in a elimina din alimentație sosurile, prajelile și fast-food-ul. Nu știu care este baza fiziologica a acestui adevar dar noua din zece femei care iși doresc sa slabeasca (3 sau 30 de kilograme) trebuie ca in prima faza sa treaca proba de foc a luptei cu pofta de dulce.
Am mai scris și in trecut despre dulciurile de dieta și v-am impartașit si rețeta mea de clatite care nu ingrașa ba dimpotriva chiar te pot ajuta in procesul de remodelare corporala.
Pofta incontrolabila de dulce are la baza mai multe cauze: in primul rand faptul ca predispoziția pentru gustul dulce este inscrisa in genele noastre, in al doilea rand faptul ca de-a lungul vieții cei mai mulți dintre noi exersam cu harnicie aceasta placere și cu fiecare gustare dulce ne intarim adicția, iar nu in ultimul rand sunt carențele de oligoelemente care ne declanșeaza pofta de dulce, o mențin și ii cresc intensitatea pana la limite carora doar o voința de fier le mai poate face fața.
Cele doua minerale cu rol major in controlul apetitului pentru gustul dulce sunt magneziul și cromul. Despre cel din urma mi-am propus sa va scriu astazi.
Daca pe langa o pofta acuta de dulce ai o stare de oboseala permanenta, o capacitate scazuta de concentrare și schimbari bruște de dispoziție este posibil sa te numeri printre persoanele care au carența de crom. Lipsa de crom este cauza poftei incontrolabile de dulce in aproape jumatate dintre cazuri.
Cromul intervine in funcționarea optima a pancreasului și totodata in secreția de insulina, necesara in procesul de trecere a glucozei din sange in celule. Atunci cand cromul este prezent in organism intr-o cantitate insuficienta glucoza ramane in sange și de aici pofta permanenta de dulce.
Doar 20% din cromul ingerat este metabolizat și in plus dieta omului modern duce lipsa de surse de crom. Cele mai bune surse pentru acest oligoelement sunt carnea de vita, ficatul de vaca si de pasare, cereale, oua, nuci, drojdie de bere, germeni de grau, piper negru si in mirodenii.
Așadar daca te regasești printre simptomele de mai sus, ai o alimentație saraca in alimente proteice, cereale și mirodenii, și chiar și atunci cand te ridici de la masa simți o foame nejustificata sau o pofta acuta de dulce este cazul sa iți masori printr-o serie de analize de sange nivelul cromului din organism.
In stadiul inițial carența de crom nu este o afecțiune grava, putand fi corectata cu ajutorul unui simplu supliment cu crom care se gasește in mai toate farmaciile.
Te sfatuiesc ca odata descoperita o carența de crom, pana reușești sa o reglezi și chiar și apoi, sa excluzi complet din alimentație dulciurile care conțin zahar alb rafinat, fructoza și faina alba.
Dar pentru ca oameni suntem și pofta moderata de dulce este normala și sanatoasa, este de preferat sa mananci dulciuri preparate in casa in care sa inlocuiești zaharul cu stevia, siropul de arțar, nectarul de agave, xilitolul sau eritritolul, faina alba rafinata cu cea din tarațe și margarina cu uleiul de cocos. Aceste inlocuiri nu numai ca vor scadea destul de mult valoarea calorica a desertului preparat, da sunt și mult mai sanatoase.
Alte masuri pe care le puteți lua pentru a combate pofta de dulce sunt curele cu extract de garcinia și valeriana, pe care le puteți gasi la plafar și in magazinele naturiste, și includerea unei surse de proteina de calitate la fiecare din cele cinci mese ale zilei.
Voi ce alte trucuri cunoașteți pentru controlul poftei de dulce?