Valentin Vasile, antrenor personal si specialist nutritie, specialist fpeople.ro ne explica pe larg care sunt avantajele si dezavantajele dietelor hipocalorice, a dietei disociate in special.
Personal nu sunt de acord cu dietele, indiferent de tipul acestora, considera Valentin. Toate functioneaza pe baza unui principiu comun, acela ca sunt hipocalorice.
Ce inseamna asta: mancam mai putin decat este necesar.
Mai intai trebuie sa intelegem faptul ca organismul fiecaruia dintre noi are un anumit necesar de nutrienti a caror valoare energetica se poate exprima si masura in calorii. Organismul nostru are zilnic nevoie de un anumit numar de calorii, ca sa functioneze in mod optim – numar caloric care ne indica metabolismul bazal al unei persoane (METABOLISM = totalitatea functiilor organismului in stare de repaos bazal). In general rata metabolica la adult este la femei de 50 cal/h, iar la barbati 70 cal/h; asta ne indica un necesar de 50*24=1200 cal/zi pentru femei si 70*24=1680 cal/zi in cazul barbatilor).
Daca ne hranim cu mai putin decat este necesar, organismul va trebui sa se adapteze la modificarile pe care le-am facut in alimentatie, accesand un mod economic de lucru si anume cel de supravietuire.
O va face insa cu un compromis – acela de a imparti functiile organismului in doua: functii principale (functiile vitale, de supravietuire) si functii secundare (care nu contribuie la supravietuirea organismului, aici ne referim la necesarul nutritiv pentru a oferii calitate pielii, parului, oaselor, unghiilor, dintilor, calitatea musculara etc).
Astfel, pe perioada dietei organismul va oferi nutrientii necesari functiilor principale neglijandu-le pe cele secundare. Accesand acest mod economic, metabolismul devine mai lent, se blocheaza convertirea grasimii in energie si este folosita ca sursa de energie masa musculara, care intra in stare catabolica (de autodistrugere).
In prima faza a dietei se observa o slabire vizibila, dar nu prin convertirea grasimii in energie ci a masei musculare, lucru care duce la un efect de slabire inestetica si nesanatoasa. Rezultatul va fi faptul ca cantarul va indica un numar mai mic de kilograme, insa un procent mare de grasime si unul mic de masa musculara, categorie numita si „skiny fat persons”. In acest punct veti crede ca v-ati atins obiectivul si pentru ca o dieta nu poate dura la nesfarsit veti reveni la alimentatia initiala, aportul caloric va creste iar corpul fiind acum adaptat unui nivel caloric mult scazut se va instala efectul de yo-yo si veti reveni rapid la greutatea de dinaintea dietei sau chiar la un numar mai mare de kilograme.
Cum se instaleaza efectul de yo-yo? De exemplu daca rata metabolismului bazal este de 1200 kcal, iar prin dieta se obtin numai 800 kcal, metabolismul va incetini, iar corpul se va adapta la 800 kcal. Iar atunci cand se va aduce prin alimentatie un aport caloric de 1200 kcal, rata metabolica fiind scazuta, corpul va arde doar 800 kcal. Diferenta pana la 1200 kcal se va depune sub forma de grasime aducand in scurt timp kilogramele pierdute inapoi.
Specificul regimului disociat este ca fiecare aliment consumat individual nu ingrasa. Deci consumand un singur grup de alimente pe zi sau odata la 3 zile, reusiti sa slabiti mancand fara restrictii de cantitate.
Astfel fiecare zi este consacrata unui tip de aliment (carne, peste, oua, lactate, legume sau fructe). De exemplu, daca optezi pentru lactate luni, trebuie sa mananci la micul dejun, pranz si cina numai lactate si nimic altceva.
Un alt mod, mai putin drastic, de a tine regim disociat este de a manca la fiecare masa un anume tip de aliment fara a-l combina cu altul. Un singur tip de alimente este permis la fiecare masa. De exemplu, fructe la micul dejun, oua la pranz si peste la cina.
Principiul pe care functioneaza dieta disociata este faptul ca pragul satietatii este atins mai repede consumand un singur aliment. Cu alte cuvinte ne plictisim rapid de un singur tip de alimente, apetitul fiind stimulat doar de asocierea unor alimente variate. Prin urmare mancam mai putin si slabim. Asadar avantajul aparent al acestui tip de dieta este pierderea rapida in greutate datorita lipsei de varietate din compozitia meselor. De asemeni organismul are un necesar limitat din fiecare nutrient. Odata atins acel prag, corpul va inceta sa metabolizeze si va elimina surplusul.
Sa luam spre exemplu ziua in care se consuma doar carne. Necesarul zilnic de proteina al unei femei este de aproximatic 1 g/kg corp (la o greutate de 60 kg, corpul are nevoie de 60 g de proteina) iar al unui barbat de 2 g. O portie de 200 de g de piept de pui la gratar contine aproximativ 30 g de proteina. Ceea ce ne duce la faptul ca o femeie de 60 kg isi va lua aportul necesar de proteina din doar 400 g de piept de pui. Restul nutrientilor consumati pe parcursul zilei vor fi eliminati de catre organism fara a fi metabolizati sau transformati in grasime. Acelasi mecanism este valabil si pentru restul nutrientilor.
Pericolul major este ca aparent echilibrata, aceasta dieta poate duce prin disocierea alimentelor la diminuarea asimilarii acestora si conduce pe termen lung la subnutritie si la stari de slabiciune ale organismului. De altfel, disocierea zilnica furnizeaza un echilibru alimentar mai bun in comparatie cu regimul saptamanal sau cel la 3 zile. De asemenea fiind o dieta drastica activeaza sistemele de aparare ale organismului, iar sansele ca efectul yo-yo sa se instaleze sunt ridicate.
Daca acest lucru are loc, la acelasi numar de kilograme inainte si dupa dieta, persoana va parea ca are o greutate mai mare datorita scaderii procentului de masa musculara si cresterii celui de grasime.
Pentru a slabi intr-un mod sanatos si durabil nu sunt recomandate dietele drastice, ci adoptarea unui stil de viata sanatos care sa se bazeze pe o alimentatie variata, ce include toti nutrientii necesari organismului si includerea sportului in programul saptamanal pentru a crea deficitul caloric care sa duca la convertirea grasimii in energie si in final la scaderea in greutate si la mentinerea pe termen lung a noii greutati.