Postul poate fi benefic pentru sanatate doar in conditiile in care din alimentatie sunt excluse nu numai alimentele de origine animala, ci si toate alimentele procesate, cele care contin faina alba, zahar si inlocuitorii sai artificiali, grasimi trans, margarina, snitelurile, hamburgerii, crenvurstii si pateul de post.

Postul religios a fost creat pentru a produce o curatare atat fizica, cat si spirituala. Daca postul nu poate fi urmat astfel incat sa isi atinga obiectivele, atunci nu isi mai are rostul.

Postul urmat pe o perioada scurta sau medie de timp poate functiona ca o detoxifiere a organismului daca alimentatia are pe cat posibil proportiile potrivite de macro (proteine, grasimi sanatoase, carbohidrati complecsi) si micronutrienti (vitamine, minerale, fitonutrienti), un raport omega 6/omega 3 de maxim 3:1, daca bifeaza principiul alcalinitatii si daca meniul este cat mai diversificat si include alimente de sezon din surse cat mai naturale.

Sursele de nutrienti pe perioada postului

Principalele probleme pe perioada postului sunt aportul optimal de proteine si cel de grasimi sanatoase. Daca as tine post as incerca sa imi iau macronutrientii din urmatoarele surse:

Proteine – leguminoase (linte, naut, mazare, diverse soiuri de fasole uscata), nuci, seminte, alune, quinoa, amarant, hrisca, mei, ciuperci, suplimente proteice din seminte de canepa.

quinoa.jpg

Quinoa, aliment de baza in perioada de post

Grasimi – seminte de in, ulei de in obtinut prin presare la rece, avocado, masline, nuci si fulgi de cocos.

Carbohidrati – leguminoase (linte, naut, mazare, diverse soiuri de fasole uscata), pseudocereale (quinoa, naut, hrisca, amarant) si fructe (mere, pere, gutui, citrice, ananas, fructe de padure congelate, mango si papaya).

Lista de cumparaturi pentru perioada postului

De pe lista de cumparaturi a oricarei persoane care tine postul Craciunului nu ar trebui sa lipseasca: lintea, nautul, nuci, migdale, seminte (chia, canepa, in, dovleac etc), quinoa, amarant, hrisca, mei, ciupercile, uleiul de in, avocado, masline si fulgii de cocos, dovleacul, mere, pere, gutui, fructe de padure (sunt ok si cele congelate, de preferinta bio), ananas, citrice, mango, ceapa si usturoi, germeni, ghimbir, patrunjel si alte verdeturi, orez salbatic, radacinoase (morcov, telina, sfecla, gulii, ridichi etc), spanac, conopida, broccoli, varza, salata, ierburi aromatice, suplimente proteice din canepa si un supliment cu vitamina B12.

mango-melon-papaya.jpg

coconut-flakes3.jpg

fructe-de-padure.jpg

Alimente care ar trebui excluse din alimentatie pe perioada postului (si nu numai)

Ar trebui excluse din alimentatie sau redus la minim consumul de covrigi si produse de patiserie, orez alb, paste, franzela, dulceturi, margarina si uleiuri rafinate, junk-food de post (pate, crenvursti, hamburgeri sau snitele de post), orice prajeli si moderat consumul de cartofi si muraturi.

Alte recomandari

Profitati de fiecare dezlegare si alegeti unul dintre soiurile de peste oceanic (de preferinta din ape salbatice), odihniti-va suficient pe toata perioada postului, reduceti nivelul de activitate fizica si apelati la suplimentele alimentare pentru a va completa aportul de nutrienti. Si cea mai importanta recomandare este sa nu tineti post decat daca il puteti in asa fel incat sa isi atinga scopul pentru care a fost creat – purificarea organismului, si nu sa il intoxicati cu alimente care pentru el nu sunt decat reziduuri.